Je bekijkt nu 9 Tips wat je met koffiedik kunt doen
koffiedik uit huize Kooistra

9 Tips wat je met koffiedik kunt doen

Het is af en toe koffiedik kijken natuurlijk met al die koffie van Tjerk, voor thuis en op ’t werk. Na een heerlijk bakje *ik hoop (tip)* Anders Koffie heb je in jouw machine of in de filter een goedje liggen, wat ook wel koffiedik heet. De kans zit er koffiedik in dat deze tot dusver in de prullenbak verschijnt, maar je kan veel meer met koffiedik dan je denkt. Daarom schrijf ik een blog met 9 tips wat je met koffiedik kunt doen.

1. Goede grondstof voor het kweken van zwammen

Anders Koffie heeft een samenwerking met Zwolsche Zwammen. Dit bedrijf kweekt zwammen op de koffiedik van onder andere Anders Koffie. Zwolsche Zwammen is gevestigd bij Windesheim en heeft zo al één grote leverancier van koffiedik. Zou je dit thuis eens willen proberen? Op de website van Zwolsche Zwammen kun je een Grow-kit bestellen om je eigen zwammen te kweken.

2. Koffiedik gebruiken om nare geurtjes uit je handen te wassen

Heb je net met je handen aan een slecht gemutste garnaal gezeten en wil je deze geur toch uit je hand krijgen? Gebruik *het liefst* een beetje vochtige koffiedik en wrijf hier je handen goed mee in. De soort van olie van de koffiedik komt hierdoor los en deze nemen deze geurtjes van bijvoorbeeld die slechtgezinde garnaal op. Daarna jouw handen goed afspoelen onder de kraan en c’ést ca!

3. Koffiedik gebruiken als mest voor je planten

Een andere goede bestemming voor jouw koffiedik is bijvoorbeeld de tuin. Planten groeien namelijk ook erg goed op koffiedik (niet alle!). Het werkt als een soort van kunstmest, doordat er veel kalium en fosfor in koffiedik zit. Wel belangrijk dat je de koffiedik goed mengt met de aarde. Anders heb je de kans dat het gaat schimmelen en zover ik weet zijn schimmels geen planten. Enfin, het is erg goed voor de vruchtbaarheid van jouw grond. Een andere bijkomend voordeel (als je geen kattenliefhebber bent) is dat je katten weert uit jouw tuin, een win-win (voor sommige)!

4. Koffiedikke billen zonder cellulitis

De koffiedik kan als je het een tijdje goed laat drogen ook als een soort van créme dienen. In veel crémes is cafeïne namelijk de werkzame stof. Voeg bij de koffiedik wat olie toe. Masseer hier bijvoorbeeld voordat je gaat douchen je benen en koffiedikke billen mee. Dit goed laten intrekken, afspoelen en dit zo nu en dan herhalen.

5. Koffiedik met olie, voor bruin haar!

Belangrijke tip, doe dit niet als je blond bent? Mocht je donker haar hebben kun je de koffiedik weer mengen met wat olie. Jouw haar en lokken krijgen dan een opkikker en zorgen voor een mooie heldere look. Vergeet het goedje je niet uit te spoelen!

6. Mieren verwijderen (uit je tuin)

Deze heb ik zelf laatst getest (werkt echt!). Ik had in de tuin erg veel mieren en er kwamen zelfs mieren met vleugels uit… Door de geur koffiedik raken mieren gedesoriënteerd. Als je zo de randen goed vult met koffiedik in combinatie met andere manieren ben je zo van je mierenplaag af.

7. Koffiedik, een natuurlijke gootsteenontstopper

Ik zal je de details besparen van de middeltjes die er in HG zitten om jouw gootsteen te laten ontstoppen. Met koffiedik kun je jouw gootsteen natuurlijk ontstoppen. Wel is het belangrijk dat je niet teveel koffiedik er in doet, want dan kan die juist weer verstoppen? Dus in relatief kleine hoeveelheden aanbrengen bij je gootsteen en alles loopt weer door.

8. Koffiedik als geur-neutralisator in jouw koelkast

Ben je een kaasliefhebber? Dan heb je natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten geurige schimmels in je koelkast liggen. Deze doen wat met de geur van je koelkast, hoe mooi is het dat koffiedik dit enigszins kan neutraliseren? Door een klein schaaltje met koffiedik in de koelkast te zetten, gaat de geur in je koelkast neutraliseren, waardoor de je de andere geuren minder goed ruikt. Of het van 12 verschillende geurende kazen kan winnen, dat weet ik niet!

9. Koffiedik toevoegen op de composthoop in je tuin

Als je een composthoop/bak hebt kun je hier ook prima jouw koffiedik aan toevoegen. Dit kan ook het gft-afval zijn. Zowel met als zonder filterzakje, is een goede toevoeging aan de composthoop.Ik hoop dat ik jullie met deze blog tips heb kunnen geven over wat je met de koffiedik kan doen. Het is immers zonde als deze koffiedik in de prullenbak terecht komt, terwijl je de koffiedik zelf en eenvoudig een circulair bestaan kan geven (poëtisch he). Ik zou het leuk vinden als je eens ‘anders’ bestelt en mij een bericht/mailtje stuurt. Ik neem namelijk verantwoordelijkheid voor de gebruikte zakken en maak hier onder andere nieuwe producten van, namelijk boodschappentassen.

Geef een reactie