Je bekijkt nu Hoe wordt koffie gemaakt?
Lees in deze blog hoe (anders) koffie gemaakt wordt

Hoe wordt koffie gemaakt?

Koffie, onze geliefde ‘Anders Koffie’ drankje, heeft een opmerkelijke reis vanaf de koffieplant tot in jouw kopje. In deze blog nemen we je mee op een boeiende ontdekkingsreis door het productieproces van koffie! 

Het begin: de koffieplant

De oorsprong van jouw kop koffie ligt bij de koffieplant. Hoewel deze in het wild wel tot 18 meter hoog kan groeien, worden ze op koffieplantages meestal tot 2 meter teruggesnoeid. Dit bevordert zowel de productie van koffiebessen als het gemak van het plukken. Koffieplanten gedijen niet overal; ze vereisen een tropisch klimaat en komen alleen voor in gebieden rond de evenaar. Voldoende schaduw is ook essentieel, wat verklaart waarom je op koffieplantages vaak andere bomen zoals bananenbomen aantreft. Vanaf het ontkiemen tot de volwassen plant duurt het proces bij een koffieplant ongeveer 3 tot 5 jaar. Pas dan begint de koffieplant koffiebessen te produceren. Na deze fase heeft een koffieplant een levensduur van ongeveer 30 jaar.

De ontwikkeling van een koffieplant naar een rijpe koffiebes.

Met een hoogwaardige koffieplant begint de volgende fase van het koffieproductieproces. Het vergt doorgaans 8 tot 12 maanden voordat een koffiebes volledig rijp is en klaar is om geoogst te worden. Om de hoogste kwaliteit te waarborgen, worden uitsluitend rijpe koffiebessen met de perfecte rode kleur geplukt. Dit oogstproces, waarbij alleen de ‘perfect rode’ koffiebessen worden verzameld, is tijdrovend en arbeidsintensief, omdat het met de hand wordt uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat alleen de werkelijk rijpe koffiebessen worden geselecteerd, wat bijdraagt aan de uitzonderlijke kwaliteit van de uiteindelijke koffieproductie.

Verwerking van de koffieboon kan op twee manieren! 

Een koffiebes bestaat uit twee hoofdonderdelen: het vruchtvlees en de koffieboon. Om de koffieboon te kunnen gebruiken, ondergaat de koffiebes een proces waarbij het vruchtvlees wordt verwijderd. Deze verwerking kan op twee verschillende manieren plaatsvinden:

  • De eerste methode, bekend als de ‘washed’ methode, omvat het gebruik van stromend water om het vruchtvlees van de koffieboon te scheiden. Na dit proces wordt het vruchtvlees zorgvuldig gepeld. Koffiebonen die op deze manier worden verkregen, staan bekend om hun milde en consistente smaak. Het wassen van de bonen verwijdert namelijk veel van de natuurlijke suikers en vruchtvleesresten, waardoor een heldere en zuivere smaak ontstaat.
  • Aan de andere kant is er de ‘unwashed’ methode. Hierbij worden de koffiebessen op natuurlijke wijze in de zon gedroogd. Zodra ze volledig zijn opgedroogd, worden de koffiebonen uit de rozijnachtige koffiebes geperst. De unwashed koffiebonen behouden meer van hun natuurlijke suikers en hebben vaak een complexer en diverser smaakprofiel. Deze methode benadrukt de invloed van de lokale omgeving op de uiteindelijke smaak, omdat de bonen tijdens het droogproces in contact blijven met het vruchtvlees en de natuurlijke sappen.

Klaarmaken voor het branden.

Nadat het vruchtvlees is verwijderd, ondergaan de koffiebonen een sortering op grootte, waarbij de regel geldt: hoe groter de koffieboon, hoe hoger de kwaliteit. Na deze stap is de weg vrij voor het brandproces van de koffiebonen. Tijdens het branden ondergaan de koffiebonen een karamelisatie van de aanwezige suikers, wat resulteert in de herkenbare bruine kleur van koffie. Het is van essentieel belang om de koffiebonen direct na het branden af te koelen, waardoor overmatig doorgaren wordt voorkomen en de kwaliteit behouden blijft. Het brandproces zelf kan variëren in gradaties en brandpatronen, waardoor verschillende smaakprofielen en aroma’s ontstaan.

Bij Anders Koffie wordt er gebruik gemaakt van de Loring Koffiebrander: 

Bij Anders Koffie wordt het brandproces van de koffiebonen uitgevoerd met behulp van een Loring koffiebrander. De keuze voor deze specifieke brander is gebaseerd op zijn geavanceerde technologie en precisie. De Loring koffiebrander staat bekend om zijn efficiëntie en milieuvriendelijkheid.De Loring koffiebrander maakt gebruik van een gesloten systeem dat warmte circuleert, waardoor de rook en gassen die vrijkomen tijdens het branden worden hergebruikt. Dit resulteert in aanzienlijk minder emissies en een lagere impact op het milieu vergeleken met traditionele branders. Bovendien maakt de gecontroleerde omgeving van de Loring het mogelijk om de brandtijd, temperatuur en andere variabelen nauwkeurig te regelen, wat leidt tot consistente en hoogwaardige koffieproductie.Het gebruik van de Loring koffiebrander bij Anders Koffie onderstreept het streven naar zowel kwaliteit als duurzaamheid in het brandproces. De geavanceerde technologie van deze brander draagt bij aan de ontwikkeling van unieke smaakprofielen en aroma’s, terwijl het ook een duurzame keuze is. Wist je dat de Anders Koffiebonen worden gebrand door een brander die 80% minder CO2 uitstoot, ze zijn zelfs bezig om CO2 neutraal te worden! 

Zin gekregen in een kopje Anders Koffie? Neem dan zekers eens een kijkje in onze digitale koffiewinkel

Geef een reactie