Je bekijkt nu Verschillende koffie schenk soorten: Zo maak je de perfecte Latte Macchiato!
Latte Macchiato

Verschillende koffie schenk soorten: Zo maak je de perfecte Latte Macchiato!

In deze blog gaan we dieper in op de Latte Macchiato. Misschien heb jij weleens gehoord van de Latte Macchiato. De overheerlijke Latte Macchiato biedt een balans tussen romige melk en rijke espresso, waardoor een onweerstaanbaar drankje ontstaat dat je keer op keer wilt proberen. Of je nu een doorgewinterde koffieliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar iets nieuws om te proberen, de Latte Macchiato moet je eens proberen. Ben jij benieuwd waar de Latte Macchiato vandaan komt en hoe jij dit lekkere drankje zelf kan maken? Lees dan verder!

Wat is de Latte Macchiato? 

De Latte Macchiato bestaat uit gestoomde melk, perfect gelaagd met een shot espresso en afgewerkt met een licht schuimlaagje. Latte Macchiato staat bekend om zijn romige textuur, zachte smaak en elegante presentatie. De naam Latte Macchiato komt uit het Italiaans en betekent letterlijk “gevlekte melk”, verwijzend naar de manier waarop de espresso “vlekken” maakt in de melk terwijl hij wordt gegoten, waardoor de kenmerkende gelaagdheid ontstaat.

Waar komt de Latte Macchiato vandaan? 

De Latte Macchiato vindt zijn oorsprong in Italië, een land dat wereldwijd bekendstaat om zijn rijke koffiecultuur. Hoewel de exacte oorsprong van de Latte Macchiato moeilijk te traceren is, wordt aangenomen dat het zijn wortels heeft in de rijke koffiecultuur van Italië, waar barista’s voortdurend op zoek zijn naar nieuwe manieren om koffie te presenteren en te genieten. Door de jaren heen heeft de Latte Macchiato internationale populariteit verworven en is het uitgegroeid tot een geliefde koffievariant over de hele wereld. In Italië wordt de Latte Macchiato vaak beschouwd als een luxueuze traktatie die meestal wordt genoten als onderdeel van een ontspannen koffiepauze of als een verfijnde afsluiting van een maaltijd. 

Het verschil tussen een Latte en een Latte Macchiato

De Latte Macchiato wordt in de volksmond ook wel vaak een Latte genoemd. Toch is een Latte iets anders. Het onderscheid tussen een Latte en een Latte Macchiato komt door de smaak en de bereidingsmethode. In een Latte wordt de melk vermengd met de koffie, wat resulteert in een gelijkmatige smaak. Aan de andere kant wordt bij een Latte Macchiato de koffie langzaam aan de melk toegevoegd, waardoor de koffie tussen de melk en het melkschuim komt te liggen, wat de bekende gelaagde structuur creëert. De verschillende bereidingswijzen leiden tot verschillende smaakervaringen. Bij een Latte vermengen de smaken zich, terwijl je bij een Latte Macchiato elk element afzonderlijk proeft.

De ‘Anders Koffie’ Latte Macchiato recept

Stap 1: Bepaal de hoeveelheid melk die je nodig hebt, idealiter ongeveer 2-3 cm onder de rand van het glas dat je wilt gebruiken, omdat je ook melkschuim gaat maken. Voor het beste resultaat gebruik je barista melk (kan ook met een alternatieve melksoort) of volle melk .

Stap 2: Maak het melkschuim. Dit kan op verschillende manieren, zoals met een automatische melkopschuimer of met de hand in een steelpannetje. Een uitgebreide uitleg hiervan vind je in onze blog: melk opkloppen doe je zo! https://anderskoffie.nl/lekkere-cappuccino-of-latte-macchiato-melk-opkloppen-tips/

Stap 3: Vul het glas met het opgeklopte melkschuim, tot net onder de rand. Laat dit kort staan terwijl je de espresso bereidt. Dit zorgt ervoor dat de melk iets steviger wordt, waardoor de lagen strakker zullen zijn.

Stap 4: Zet een sterke espresso. Dit zorgt voor een goede balans tussen koffie en melk in je Latte Macchiato.

Opzoek naar de perfecte bonen? Neem een kijkje in onze digitale koffiewinkel voor ‘de Grondlegger’, ‘de Opvolger’, en/of de ‘Doorzetter’

Stap 5: Giet de espresso voorzichtig in de melk, niet te snel maar ook niet te langzaam om druppelen te voorkomen. 

Tip: Om je Latte Macchiato nog specialer te maken kan je altijd een siroop (caramel, hazelnoot ect) of wat kaneel toevoegen! 

Nu heb jij de perfecte Latte Macchiato! Wees welkom en kies de juiste koffieboon in onze digitale winkel. Vergeet niet om een foto te maken wanneer je jouw ‘Anders Koffie’ Latte Macchiato drinkt en tag ons via de sociale media @anders koffie!

Geef een reactie