Je bekijkt nu Verschillende koffieschenk soorten: de Cappuccino
Anders Koffie cappuccino

Verschillende koffieschenk soorten: de Cappuccino

De cappuccino, een van de bekendste soorten koffie in Nederland. Voor 25% van de Nederlanders is de cappuccino het favoriete drankje. Maar wat is de cappuccino, waar komt het vandaan, wat zijn de tradities en hoe maak je de perfecte ‘Anders Koffie’ cappuccino? Lees het in deze blog!

Wat is een Cappuccino?

Een standaard cappuccino is als kunst in een kopje, bestaande uit een enkele espresso en gelijke delen warme melk en melkschuim. De totale hoeveelheid inhoud in een cappuccino varieert doorgaans tussen de 150 en 180 ml. Binnen deze hoeveelheid is ongeveer 30 ml espresso opgenomen, terwijl de rest wordt aangevuld met melk en melkschuim. Voor de perfecte cappuccino wordt aanbevolen dat de laag melkschuim een dikte heeft tussen de 0,5 en 1,5 cm.

De oorsprong van de Cappuccino

Je zult vast denken dat de cappuccino uit Italië komt, maar niets is minder waar. De mythe rond de oorsprong van de cappuccino voert ons terug naar de kapucijner monniken (Kapuziner) in het 19e-eeuwse Wenen. De naam is afgeleid van hun mantel, en de drank begon met een kleine hoeveelheid koffie bedekt met een laagje melk. Dit creëerde de karakteristieke lichtbruine kleur, dat mensen deed denken aan de mantel van de monniken.

Na 11 uur geen Cappuccino meer volgens de Italianen? 

Volgens de Italiaanse koffiecultuur wordt het drinken van cappuccino na 11 uur ‘s ochtends als ongebruikelijk beschouwd. Deze traditie heeft te maken met de manier waarop Italianen hun koffie associëren met specifieke tijdstippen van de dag en maaltijden. In Italië wordt cappuccino traditioneel beschouwd als een ontbijtdrankje. Het bevat immers espresso, gestoomde melk en melkschuim, waardoor het een rijk en vullend drankje is. Italianen hechten veel waarde aan lichte, snelle koffieconsumptie na de maaltijd, zoals een espresso of macchiato. Cappuccino, met zijn melkrijke samenstelling, wordt als te zwaar beschouwd voor later op de dag. De regel om geen cappuccino te drinken na 11 uur ‘s ochtends is dus meer een culturele traditie dan een strikte regel. Wij drinken in Nederland graag na 11 uur nog een cappuccino hoor! 

Hoe zet je de perfecte ‘Anders Koffie’ cappuccino?

Iedereen zet zijn cappuccino anders, maar laten we ons favoriete ‘Anders Koffie’ recept delen:

Benodigdheden:

  • 30 ml espresso.
  • Vul de espresso aan met opgeschuimde melk (je kan zelf kiezen welke melksoort). 
  • Koffiekopje (doorgaans 150 ml).

Tips om de cappuccino extra lekker te maken: 

  • Zet de espresso met je favoriete Anders Koffiebonen (de Grondlegger, de Opvolger of de Doorzetter) .
  • Probeer eens een plantaardige melksoort, zoals havermelk. Wil je meer weten over verschillende plantaardige melksoorten, neem eens een kijkje bij deze blog
  • Je kan de cappuccino extra speciaal maken met siropen (bijvoorbeeld, caramel, hazelnoot of vanille.
  • Hoe kan je de melk schuimen? Zorg voor een melkopschuimer, bijvoorbeeld te koop bij de blokker, of schuim de melk in een steelpannetje. 

Zin gekregen in een lekkere cappuccino? Maar mis je de juiste koffiebonen? Wees welkom in onze digitale koffiewinkel.

Geef een reactie