Je bekijkt nu Wat zit er in je kopje koffie? Het drinken van (Anders) Koffie kan voordelen hebben voor je gezondheid!
Anders Koffie

Wat zit er in je kopje koffie? Het drinken van (Anders) Koffie kan voordelen hebben voor je gezondheid!

In deze blog bespreken we wat er in je kopje koffie zit en de gezondheidsvoordelen hiervan. Zo blijkt het drinken van zwarte koffie je te beschermen tegen twee soorten kanker en blijkt cafeïne een goed medicijn tegen alzheimer te zijn.  

Disclaimer: Naast positieve effecten kan het drinken van koffie ook bijwerkingen hebben. In deze blog worden gezondheidsvoordelen besproken die wetenschappelijk zijn bewezen. 

Welke voedingswaarden zitten in een kopje zwarte koffie? 

De voedingswaarden die in een kopje zwarte koffie zit: 

Calorieën: 2.4

Vet: 0g

Sodium: 4.8mg

Koolhydraten: 0g

Vezels: 0g

Suikers: 0g

Proteïne: 0.3g

Potassium: 118mg

Magnesium: 7.2mg

Bron: USDA https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171890/nutrients 

Een gewoon kopje zwarte koffie bevat 2,4 calorieën. Maar wanneer je een feestje maakt van je kopje koffie door er een siroop, slagroom, suiker, melk of andere dingen eraan toevoegt kan je ‘gezonde’ kopje koffie veranderen in een kopje koffie met veel meer calorieën. In een gewoon kopje zwarte koffie zitten weinig calorieën. Wist je dat wij eerder een blog geschreven hebben over afvallen door het drinken van koffie: https://anderskoffie.nl/afvallen-door-het-drinken-van-zwarte-koffie/

Het drinken van koffie en het minder risico lopen op sommige soorten kanker. 

Wist je dat kanker een van de grootste doodsoorzaken van de wereld. Het drinken van (zwarte) koffie blijkt tegen twee soorten kanker te beschermen: leverkanker en dikke darmkanker. 

Leverkanker is de op één na belangrijkste oorzaak van overlijden door kanker en dikke darmkanker de op drie na belangrijkste volgens de World Health Organisation.

Bron: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/cancer

Twee onderzoeken tonen aan koffiedrinkers van zwarte koffie 40% minder risico lopen op het ontwikkelen van leverkanker. 

Bron: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016508507005689

Uit een ander onderzoek (onder 489.706) mensen bleek dat de personen die 4 a 5 koppen zwarte koffie per dag dronken, 15% minder kans hebben op dikke darmkanker. 

Bron: Guercio, B. e.a. (2015). Coffee intake, recurrence and mortality in stage III colon cancer: results from CALGB 89803. Journal of clinical oncology, vol. 33, 31, p. 3598 – 3606

Cafeïne is een goed medicijn tegen Alzheimer! 

Een doeltreffend middel tegen de ziekte van Alzheimer lijkt volgens onderzoek van de Universiteiten van South Florida en Miami het bestanddeel cafeïne te zijn. Deze stof blijkt niet alleen de progressie van de ziekte te vertragen, maar kan in sommige gevallen zelfs de ontwikkeling ervan voorkomen, zo concluderen de onderzoekers .Een van de factoren die wordt geassocieerd met het ontstaan van Alzheimer is de aanwezigheid van eiwitten. Cafeïne wordt beschouwd als een stof die dit proces van enzymatische afbraak versnelt, waardoor het sneller in de bloedbaan wordt opgenomen. Dit versnelde proces lijkt de hersenactiviteit te stimuleren en een impuls te geven.

De deelnemers aan het onderzoek bevonden zich in de beginstadia van de ziekte van Alzheimer. Na een periode van 2 tot 4 jaar bleek dat degenen die aan het begin van het onderzoek dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid cafeïne consumeerden, geen tekenen van Alzheimer vertoonden. Aan de andere kant ontwikkelde de groep met een laag cafeïnegehalte aan het begin van het onderzoek wel Alzheimer, zij het niet op significant niveau. Desalniettemin blijft dit resultaat zeer relevant en boeiend, en het moedigt aan tot verder onderzoek op dit gebied.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7478584/

80% minder risico op levercirrose? 

De lever, een fascinerend orgaan dat in het menselijk lichaam talloze cruciale taken vervult, wordt vaak getroffen door verschillende alledaagse kwalen, zoals hepatitis en leververvetting. Deze aandoeningen kunnen uiteindelijk leiden tot de ernstige aandoening genaamd levercirrose, waarbij het oorspronkelijke leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel. Interessant genoeg blijkt koffie een beschermende factor te zijn tegen deze cirrose. Personen die dagelijks vier koppen koffie of meer consumeren, lopen tot wel 80% minder risico op het ontwikkelen van deze aandoening, zo wijst onderzoek uit.

Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16772246/ & https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11897178/

We zouden nog veel langer en uitgebreider kunnen ingaan op de positieve effecten van het drinken van koffie. Zo zou koffie ook positieve effecten hebben op het ontwikkelen van depressie, diabetes type 2 en het voorkomen van beroertes. 

Geef een reactie