Zomers genieten met Anders Koffie. In deze nieuwe rubriek delen wij de meest zomerse koffie recepten: vandaag de Iced Coffee! Het is alweer Juli, met de zomer in volle gang is er niets verfrissender dan een heerlijk koel drankje om de hitte te trotseren. Met dit eenvoudige recept kun je ook tijdens de warme maanden genieten van de heerlijke smaak van koffie, verfrissend en verkwikkend. In deze blog bespreken we waar de iced coffee vandaan komt en we bespreken het Anders Koffie Iced Coffee recept!
Waar komt de Iced Coffee vandaan?
De oorsprong van Iced Coffee gaat eigenlijk terug tot in de 17e eeuw in Algerije, waar men al genoot van koude koffie. Het werd echter pas echt populair in de jaren 1840 in Algerije en Turkije, waar het bekend stond als “kahve shakerato” of “cold coffee”. De Franse kolonisten in Algerije hadden een favoriete drankje genaamd ‘Mazagran.’ Dit is een koude, zoete koffie drank, vaak gemengd met rum. Dit concept reisde mee terug naar Frankrijk. Het werd vervolgens geïntroduceerd in de rest van Europa en de Verenigde Staten, waar het al snel een zomerfavoriet werd.
In de loop der jaren zijn er talloze varianten en recepten ontstaan, afhankelijk van de lokale voorkeuren en beschikbare ingrediënten. Sommige culturen voegen bijvoorbeeld gezoete gecondenseerde melk toe voor een romige textuur, terwijl anderen de voorkeur geven aan een eenvoudige mix van koffie en ijs.
Het Anders Koffie Iced Coffee recept:
Wat heb je nodig?
- Verse koffie (bij voorkeur gezet met een koffiezetapparaat of Aeropress)
- IJsblokjes
- Melk (je kunt gewone melk, amandelmelk, kokosmelk of een andere melk naar keuze gebruiken)
- Suiker of siroop (optioneel, naar smaak)
- Eventuele extra smaakmakers zoals vanille-extract of kaneel (optioneel)
Hoe maak je het?
- Begin met het zetten van een verse kop koffie. Je kunt je favoriete koffiebonen gebruiken en de koffie zetten zoals je gewend bent. Zorg ervoor dat de koffie sterk genoeg is, want de smaak zal worden verdund wanneer je het drankje afkoelt met ijs.
- Laat de koffie afkoelen tot kamertemperatuur. Als je haast hebt, kun je de koffie ook in de koelkast zetten om het proces te versnellen.
- Vul een glas tot de helft met ijsblokjes. Hoe meer ijs je toevoegt, hoe kouder en verfrissender je drankje zal zijn.
- Giet de afgekoelde koffie over de ijsblokjes. Laat wat ruimte over aan de bovenkant van het glas voor de melk.
- Voeg melk toe aan de koffie, naar smaak. Je kunt zoveel of zo weinig melk toevoegen als je wilt, afhankelijk van hoe romig je je Iced Coffee wilt hebben.
- Als je van een beetje zoetheid houdt, kun je suiker of siroop naar smaak toevoegen. Roer goed door om ervoor te zorgen dat de suiker goed oplost. Voeg eventuele extra smaakmakers toe, zoals vanille-extract of kaneel, voor een extra smaakdimensie.
- Roer alles goed door elkaar en garneer eventueel met een schijfje citroen of een takje munt voor een verfrissende twist.
- Pak een rietje, leun achterover en geniet van je heerlijk verfrissende zomerse Iced Coffee!
Of je nu op het strand bent, in je achtertuin ontspant of onderweg bent naar het werk, dit eenvoudige recept voor Iced Coffee is de perfecte manier om te genieten van de heerlijke smaak van koffie, zelfs op de warmste dagen van het jaar. Dus waar wacht je nog op? Koel af en geniet van een verfrissend drankje met ons zomerse koffierecept en haal je biologische boontjes in onze digitale koffiewinkel!